Jaké potraviny konzumovat v dubnu?


Kopřiva

Jaro se hodí k detoxikaci organismu a k tomu výbornÄ› poslouží kopÅ™iva. ÄŒajová kúra na 14 dní vám pomůže s vyluÄováním vody, proÄistí krev a zlepší fungování ledvin. 

Věděli jste? Kopřiva obsahuje flavonoidy a tím pádem výrazně omezuje zánětlivé procesy v těle.

Chřest

ChÅ™est s holandskou omáÄkou nebo chÅ™estové krémové rizoto. DvÄ› jídla, která jsou naprosto dokonalá. A jako bonus zdraví prospěšná. ChÅ™est snižuje hladinu cholesterolu v krvi, stimuluje krvetvorbu, zlepÅ¡uje okysliÄení mozku, povzbuzuje chuÅ¥ k jídlu, má afrodiziakální úÄinky a chrání srdce. Ne nadarmo se mu pÅ™ezdívá elixír mládí. 

bylinka

Tip: vyzkoušet můžete i krémovou chřestovou polévku s krutony.

Jarní cibulka

Jarní cibulka vyniká svou jemnou chutí oproti klasické cibuli. Není tak Å¡tiplavá a její použití je tedy naprosto univerzální. Hodí se do pomazánek, slaných koláÄů, jako ozdoba na kuÅ™e, brambory, do tortil, do smetanových dipů Äi slaných palaÄinek. PÅ™ipravit z ní můžete i chutnou polévku. A co důležitého obsahuje? PÅ™edevším vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, vápník, železo, draslík, hoÅ™Äík a sodík.

ŘedkviÄky

Malé kuliÄky, ze kterých vykouzlíte tÅ™eba výteÄnou pomazánku. ŘedkviÄky pomohou s pálením žáhy, hubnutím, posílí imunitu i zniÄí nežádoucí bakterie. Pomazánku pÅ™ipravíte jednoduÅ¡e tak, že omyté Å™edkviÄky nastrouháte na hrubo, pÅ™idejte vejce na tvrdo pokrájené na kostiÄky, prolisovaný Äesnek a smíchejte s Äerstvým tvarohem a majonézou. Dle chuti osolte a opepÅ™ete. Podávejte na plátku celozrnného chleba. Výborná svaÄinka nebo lehká veÄeÅ™e.

zelenina

Řeřicha

Nenápadná bylinka, která pomůže s kaÅ¡lem i trávením. VypÄ›stovat si ji můžete i doma a pak z ní pÅ™ipravit polévku, pomazánku nebo slaný koláÄ. CenÄ›ná je zejména pro svůj vysoký obsah železa, hoÅ™Äíku, draslíku a betakarotenu. 

VÄ›dÄ›li jste? V Indii se Å™eÅ™icha doporuÄuje mužům jako afrodiziakum.